Het is tijd om bij te dragen aan een schoner milieu

We weten inmiddels allemaal dat we ons steentje moeten bijdragen aan een schoner milieu. De aarde warmt op, we stoten samen meer schadelijke gassen uit dan ooit en leefgebieden van allerlei dieren worden verkleind. Om nog maar niet te beginnen over de hoeveelheid plastic die in de oceanen ronddrijft. Dat er verandering moet komen is duidelijk, maar wat niet altijd duidelijk is, is hoe wij als individuen kunnen bijdragen aan die verandering. Daarom lees je in deze blog enkele dingen die jij kunt doen om aan een schoner milieu bij te dragen.

Afval

Het eerste wat je kunt doen is een vrij eenvoudige taak, namelijk het scheiden van afval. Door afval in de juiste afvalcontainer weg te gooien zorg je ervoor dat de verwerking van het afval beter verloopt. Uiteindelijk worden hiermee minder schadelijke gassen uitgestoten en komt afval op de juiste plek terecht. Zorg dat je in huis in ieder geval deze drie afvalcontainers hebt staan: gft, restafval en plastic. Producten als verpakkingen, drukwerk, enveloppen, kranten en tijdschriften kun je kwijt in de papierbak bij jou in de buurt. Hetzelfde geldt voor flessen, potten, glazen en glasscherven die vanzelfsprekend in de glasbak thuis horen. Heb je een bedrijfspand, dan moet je natuurlijk de juiste afvalcontainer huren. Afvalcontainers kun je in verschillende formaten, voor verschillende doeleinden en voor verschillende periodes huren. Zorg dat je goed laat informeren over welke containers voor welke periode jij nodig hebt.

Schoonmaken

De tweede tip is om over de stappen naar milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Vaak bevatten schoonmaakmiddelen namelijk chemische stoffen die slecht zijn voor het milieu. In de milieuvriendelijke alternatieven zitten minder of zelf helemaal niets van deze schadelijke stoffen. Het ruikt even lekker, werkt even goed, maar is dus wel beter voor het milieu. Vaak kosten deze schoonmaakmiddelen wel iets meer dan de prijs van het huismerk dat je gewend bent.

Thuis doen

Verder zijn er nog talloze dingen waarmee je binnenshuis kunt bijdragen aan een schoner milieu. Deze tips kennen we eigenlijk allang al, maar hierbij toch een reminder. Douche minder lang dan je nu doet, was op een lagere temperatuur en hang de was buiten te drogen bij mooi weer. Pak eerder een dikke trui en warme sokken uit de kast dan gelijk de thermostaat een slinger te geven. Met een dekentje op de bank kun je ook genieten van die nieuwe serie en bespaar je toch weer wat energie. En last but not least, check nog even of je alle lichten uit hebt gezet wanneer je de deur uitstapt.